Untitled Page
COSS
kids Nederland

Coalition of Silicone Survivors
Uit: De Tien Slechtste Bedrijven van 2004 door Russell Mokhiber and Robert Weissman

Jack Doyle is een schrijver die een carrière trachtte op te bouwen met het kritisch biograveren van multinationals. In 2002, onder contract van de Environmental Health Fund, schreef Doyle zijn eerste bedrijfsbiografie, getiteld “Riding the Dragon: Royal Dutch Shell & Het fossiele Vuur”.

Door het samenvallen met de twintigste verjaardag van de ramp in Bhopal, India, kwam Doyle uit met “Zondigen Tegen Ons: Dow Chemical en de Toxic Eeuw”.
In de nachtelijke uren van 2 december, 1984, lekte 27 ton dodelijk gas uit het pesticiden bedrijf van Union Carbide in Bhopal, India. Het betekende de directe dood van meer dan 8000 burgers en duizenden anderen liepen zware vergiftigingen op.
Vandaag in Bhopal, lijden zeker 150.000 mensen, inclusief kinderen geboren bij ouders die de ramp overleefden, aan ziekten die gerelateerd zijn aan het blootstaan van de gevolgen van de ramp, met gezondheid effecten als kanker, neurologische beschadigingen, chaotische menstruale cycli en mentale ziekten.
Meer dan 20.000 mensen zijn ook nu nog gedwongen tot het drinken van water met uiterst gevaarlijke waarden aan kwik, carbon tetrachloride en andere organische vervuilingen en zware metalen.
Activisten vanuit de gehele wereld - inclusief mensenrechten organisaties, legale, milieu en gezondheid en andere experts - werden in 2004 gemobiliseerd om Dow Chemical, de huidige eigenaar van het bedrijf, tot verantwoordelijkheid te dwingen. Nog steeds, meer dat twintig jaar na de ramp, ontlopen het voor de catastrofe verantwoordelijke bedrijf en zijn toenmalige managers, de rechter.  Union Carbide en zijn toenmalige directeur, Warren Andersen, zijn aangeklaagd voor doodslag in Bhopal, maar zij weigeren te verschijnen voor de rechter in India.

Hier is de “complete verklaring” van Dow omtrent Bhopal:

Twee en dertig jaar geleden op 3 december, 1984, deed zich een van de meest tragische incidenten in de historie van het bedrijf voor in Bhopal, India. Allen herinneren zich die dag nog zeer goed, zo ook de daarop volgende dagen, toen er vele duizenden mensen daar stierven. Hoewel Dow geen eigenaar van het bedrijf was op dat moment, hebben we toch evenals de rest van de onderneming, lering getrokken uit die tragische momenten, en ik kan u verzekeren dat we er alles aan hebben gedaan om zorg te dragen dat gelijksoortige incidenten nooit meer kunnen voorkomen.
En als zodanig groeide en ontwikkelde zich de chemische industrie door de resultaten van Bophal tot een verantwoorde zorg omgeving met een sterke focus op proces veiligheid standaards, noodgevallen paraatheid, en gemeenschap bewustheid.

De industrie heeft samen met overheidfunctionarissen de beste opleidingen samengesteld die geïmplementeerd zijn in de al aanwezige regels ter bescherming van werknemers en de gemeenschap in het algemeen.
Hoewel Dow geen verantwoordelijkheid draagt voor Bhopal, hebben we nooit het tragische gebeuren vergeten en hebben we geholpen om wereldwijd verbeteringen door te voeren in deze industrie. Dit alles omdat er verantwoordelijkheid is gecreëerd en omdat deze standaards belangrijk zijn voor de bescherming van onze medewerkers en de gemeenschappen waarin we leven en werken. We streven naar een volledige inbreng van Verantwoordelijke Zorg overal waar we zaken doen op de wereld. Het toenmalige bedrijf was in het bezit van en gerund door Union Carbide India, Ltd. (UCIL), een Indiase Company, met gedeeld bezit van Union Carbide Corporation, het Indiase gouvernement, en private investeerders. Union Carbide verkocht zijn deel in UCIL in 1994, en UCIL werd veranderd in Eveready Industries India, Ltd., wat ook vandaag nog een belangrijke Indiase Onderneming is. Dow voelt zich niet verantwoordelijk voor Bhopal. Het volk van Bhopal zijn het daar niet mee eens. Volgens hen was Union Carbide verantwoordelijk, en nu Union Carbide in het bezit is van Dow, ligt de verantwoordelijkheid bij hen. Zij weigeren het beschermende ondernemingsspel van Dow te accepteren.

Doyle haalde de titel van zijn boek, “Zondigen Tegen Ons,” uit het gebed:
Geef ons vandaag ons dagelijks brood, en vergeef ons onze zonden zoals wij hen vergeven die tegen ons zondigen.
We vroegen Doyle of hij aanmoedigde tot menselijkheid - zij die zijn vergiftigd door Dow Chemicals - om Dow te vergeven voor zijn zonden tegen deze mensen.
“In het geheel niet,” zei Doyle. “Door het gebruiken van de ‘zonden tegen ons’ gezegde, probeer ik het onzichtbare zichtbaar te maken, om er op te wijzen dat er grenzen zijn die dagelijks worden geschonden door toxische substanties. Deze Corporaties maken winst met het binnendringen van mijn persoonlijke ruimte, mijn biologie. Zij hebben geen volledige controle op de uitkomsten van hun bedrijfsvoering, en wij mogen mee profiteren van hun ongeïnteresseerd handelen  in de vorm van het oppikken van ziekten en dood, verlaagde immuniteit, geboorte defecten en kanker. Dat kan toch niet goed zijn. Dat is een doodszonde, een onvergeeflijke doodszonde, en die moet stoppen. Wij vragen de slachtoffers zeker niet om de ondernemingen te vergeven, in tegendeel zelfs. Ze moeten worden veroordeeld.

Ondernemingen als Dow komen weg met dagelijkse zonden tegen de biologie.
Het boek documenteert dit alles. Dow zegt dat zij in een groot deel van de laatste tien jaar een aantal belangrijke doelstellingen hebben doorgevoerd om verbeteringen te bewerkstelligen in zake het milieu, gezondheid en veiligheid. `We hebben dit gedaan in verband met de veiligheid van onze mensen en buren`. Het resultaat, volgens de company, 10.000 gewonden voorkomen sinds 1996.
“Onze ‘Vision of Zero’ betekend we willen geen gewonden, zieken, incidenten, of milieu schade als resultaat van ons ondernemen,” geeft de company aan. “Het is geen makkelijke doelstelling, maar het is ook de enige acceptabele visie om ons werk te kunnen doen.”
Deze woorden moeten glans geven aan een afschuwelijke historie.


Ter nagedachtenis aan de doden en stervenden in Bhopal, vragen wij u iedere keer dat u een plastic product in uw handen houdt te denken aan hun vernietiging. Iedere keer dat u met afdekfolie werkt (origineel een Dow product), sta dan even stil bij de consequenties.
En ter nagedachtenis aan de twintigste verjaardag van de catastrofale crime tegen Bhopal, presenteren wij u hier 20 feiten om Dow Chemical in herinnering te houden, de onderneming nu verantwoordelijk voor Bhopal en nog steeds op de vlucht voor veroordeling door een rechter.

20. Agent Orange/Napalm --- Het giftige onkruidverdelgingsmiddel en napalm gebruikt in Vietnam, het creëerde verschrikkingen voor zowel jong als oud en een oproer thuis in de US dwong DOW om zijn Public Relations strategie te overdenken.

19. Rocky Flats --- De top geheime locatie in Colorado en door Dow Chemical geleid van 1952 tot 1975 liet in de Denver regio een milieuramp achter.

18. Body burden --- In maart 2001, rapporteerde het Center voor Disease Control dat het merendeel van de Amerikaanse bevolking detecteerbare hoeveelheden plastics, pesticiden en zware metalen in hun blood en urine hebben.

17. 2,4-D - Een onkruidverdelgingsmiddel geproduceerd door Dow Chemical, 2,4-D is nog steeds in gebruik voor het doden van gazon onkruid, gewas onkruid en onkruid in het algemeen dat langs openbare wegen, bedrijfswegen en railroutes voorkomt. Een van de belangrijkste bestanddelen van Agent Orange, is het giftige defoliant, gebruikt in Vietnam, 2,4-D is het meest gebruikte verdelgingsmiddel in de wereld.

16. Kwik - In Canada, produceerde Dow sinds 1947 chlorine volgens de kwik/cell methode. Veel van het kwik werd hergebruikt, maar belangrijke hoeveelheden waren weggevloeid in het milieu door lucht emissies, water afvloeiing, in afvalslijk maar ook in het eindproduct. In maart 1970, vond het gouvernement van Ontario en Michigan hoge waarden kwik  in de vis uit de St. Clair River, St. Clair meer, de Detroid River en Meer Erie. Dow werd voor de rechter gedaagd door de Staats en locale instanties voor kwikvervuiling.

15. PERC - Perchloorethylene is een gevaarlijke substantie gebruikt door Dry Cleaning bedrijven overal ter wereld. Dow deed zijn uiterste best om veiliger alternatieven van de markt te houden.

14. 2,4,5 T - Dit is een van de giftige ingrediënten in Agent Orange. Doyle geeft aan dat Dow voor dit chemical alle mogelijkheden via de rechter gebruikte, waarbij zij hemel en aarde op staats en federaal niveau bewogen, om samen met hun agentschappen meer tijd voor dit product op de markt te verkrijgen. In het begin van de 70/80er jaren verschenen ze voor een rechter in Arkansas om de EPA administrateur (Milieu Beschermings Agentschap) uit te dagen. Dit werd gedaan om extra marketing tijd te winnen. Ze kregen hierdoor twee extra jaren, alhoewel Dow bekend was met het feit dat het product een verdacht karakter had. Het veroorzaakte namelijk geboorte defecten bij laboratorium dieren, ook werd het door Dow gevonden in menselijk lichaamsvet. Niet eerder dan in 1983 hield Dow op met de productie van 2,4,5- T in de USA. Het ging evenwel tot 1887 door met de productie van de stof in New Zeeland. Tot op de dag van vandaag lopen er verantwoordelijkheid stellingen over de gezondheid effecten
van 2,4,5- T.

13. Weerbarstige Bonden --- In 1967, representeerden de Bonden vrijwel al de productiemedewerkers van Dow, het dwong het bedrijf steeds weer in een moeilijke positie.  Dow startte daarop een verdediging campagne tegen de Federatie van Vakbonden, dit om zich van de druk van de Bonden te verlossen.

12. Silicone - de is het basis ingrediënt van het silicone borst implantaat, die werden geproduceerd in een joint-venture met Corning, Dow Corning, maakten vrouwen ziek. De gerechtelijke procedures over silicone implantaten - ondanks dat ze een tijdlang van de markt verdwenen - zijn nog steeds bezig.

11. DBCP - DBCP is een toxisch actief ingrediënt in de door Dow geproduceerde pesticide FUMAZONE. Artsen die mannen testten die met DBCP hadden gewerkt werden steriel en waren niet meer in staat sperma te produceren.

10. Dursban - Dursban is de handelsnaam voor chlorpyrifos, een toxische pesticide, een product waarvan is bewezen dat het de zenuwen aantast, en waarvoor uitvoerig is gewaarschuwd. Het werd in 1971 in een New Yorkse gevangenis getest en later in een laboratorium in Lincoln Nebraska. Het verving DDT toen deze werd verboden in 1972. 
Een top product voor de verkoopafdeling die in juni 2000 door de EPA  werd gelimiteerd en in 2004 van de markt werd gedwongen.

9. Dow en de Kerst - Het gebruik van Dow plastics door de speelgoed industrie is algemeen. Opgenomen in een interne bedrijfmemo van Dow Corning tijdens de op handen zijnde Kerstdagen, “meer en meer worden onze producten gevonden onder de kerstboom en op de verjaardagtafel. Dit maakt kinderen, de Speelgoed Industrie en Dow Corning erg gelukkig”. Onder de chemicaliën die in dit speelgoed worden gebruikt: polystyrene, polyethylene, ethylene copolymer resins, saran resin, PVC harsen, of vinyls en ethyl cellulose. Een Gelukkig Nieuwjaar.

8. Het mooie Tittabawassee - De Tittabawassee is een rivier en zijn stroomgebied in het thuisland, Midland, Michigan. Dit gebied is door Dow volledig vervuild.

7. Brazos Rivier, Freeport, Texas - Een Februari 1971 krantenkop in de Houston Post: “De Brazos Rivier is Dood”. In 1970 en 1971 liet de Dow vestiging aldaar meer dan 4,5 miljard gallon (1 gallon = 4,5 ltr.) chemisch afvalwater per dag wegstromen in de Brazos en de Golf van Mexico.

6. Toxische Overtredingen - Doyle schrijft: voor bijna honderd jaar heeft Dow Chemical  zowel locaal als globaal grond vervuild en mensen vergiftigd gedurende bijna honderd jaar.
Overtredingen op arbeiders, consumenten, gemeenschappen en onschuldige toeschouwers, op natuur en zijn wildleven, op landelijk als wereldomspannend niveau.
Dow Corning moet stoppen met zijn toxische overtredingen.

5. De Holmesburg Experimenten - In Januari 1981, Een Philadelphia Onderzoek maakte bekend dat Dow Chemical een dermatoloog van de Universiteit van Pennsylvania had betaald om een dioxine te testen op gedetineerden in de Holmesburg Gevangenis in Philadelphia. De testen werden uitgevoerd in 1964 op 70 mannen.

4. Dood Arbeiders --- Dow heeft een lange historie van explosies en branden in zijn vestigingen, ze zijn door Doyle gedocumenteerd. Een voorbeeld: in mei 1979 deed zich een explosie voor bij Dow Chemical’s vestiging in Pittsburg, hij doodde twee arbeiders en verwonde meer dan 45 anderen.

3. Hersentumoren - In 1980, vonden onderzoekers 25 medewerkers met hersentumoren in de vestiging te Freeport, Texas - voor 24 van deze mensen liep het fataal af.

2. Afdekfolie - De dunne vlies plastic afdekfolie, van onschatbare waarde in ons leven, werd geproduceerd door Dow tot gebruikers producten van Dow zochten om te boycotten. Dow besloot om uit de consumentenmarkt te gaan om deze reden, het verkocht dit product. Vanaf dat moment produceerde het bedrijf, nu de werelds grootste plasticmaker, alleen de chemische benodigdheden gebruikt door de fabrikanten van consumenten producten.

1. Bhopal - “Geef ons vandaag ons dagelijks brood en vergeef ons onze zonden, zodat wij  ter rechter kunnen brengen hen die tegen ons zondigen”.
COSSkids is onderdeel van Coalition of Silicone Survivors - Boulder Collorado USA
November 2018
naar boven
 
DOW CHEMICAL: VERGEEF ONS ONZE ZONDEN
(Bhopal-India 1984)
 
Dit is het
bedrijf
waarin
miljoenen vrouwen in de
Westerse Wereld hun vertrouwen hadden
gesteld.

We konden
ons geluk en
gezondheid zondermeer
in handen
leggen
van dit
uiterst humane bedrijf.
naar boven